Interviews

The interviews are publish only in Norwegian versions

Portrettintervju med Ingeborg Stana

Published: Hardanger Folkeblad, May. 12 2023

Himmelen, havet, skogen, fjellet og uendelige vidder er motivene i den norske kunstneren Ingeborg Stanas billedverden. Hun skildrer landskapet omhyggelig, og er mest kjent for sine poetiske skymalerier i storformat. De menneskefraværende landskapene skaper en spesiell stillhet. Det er som om den hektiske rytmen av hverdagen er stoppet opp. På Agatunet viser Ingeborg Stana blant annet malerier og trykk som er inspirert fra hennes familiested ved Sørfjorden i Hardanger. Portrettintervjuet ved Mette Bleken ble publisert 12. mai 2023 i anledning åpningen av sommerutstillingen ved Agatunet, Hardener og Voss Museum.

Read more Download Format: pdf, 182KB

Landskapsrebellen

Published: KUNST, Sep. 30 2019

På kunstakademiet ble landskapsmaleriene til Ingeborg Stana oppfattet som reaksjonære. Men hun holdt på sitt konsept, og 30 år senere høster verkene nasjonal og internasjonal anerkjennelse. Stana er landskapsrebellen som jakter på eksistensielle motsetninger mellom horisont og skyer, på lerret.

Lenke til KUNST

Read more

Meningen i det meningsløse

Published: Kunst, Apr. 12 2016

For Ingeborg Stana handler det å male om å gjenvinne meningen i noe som er potensielt meningsløst. – Jeg svermer rundt tomheten, sier kunstneren, som i april åpner separatutstilling på Galleri Fineart.

Download Format: pdf, 4.5MB

Himmelens, havets og skogens maler

Published: Kunst, Mar. 01 2011

Ingeborg Stana ble kunstner mot alle odds. Hun snublet inn i kunstverdenen da hun som 20-åring reiste til Firenze for å studere restaureringsfag. Senere ble det kunststudier. I dag er hun kjent for sitt poetiske bildeuttrykk der skyer, trær og landskap preger lerretene.

Download Format: pdf, 516KB

Uvær i sikte

Published: D2, Jan. 23 2009

Kunstneren Ingeborg Stana mener at drivende skyer har større slagkraft enn all verdens sex, vold og provokasjoner.

Download Format: pdf, 173KB

Natur på nytt

Published: Morgenbladet, Nov. 30 2001

Mange unge kunstnere uttaler i dag en aversjon mot minimalistisk og innholdsløs kunst. Noen velger til og med å gå tilbake til noe så gammeldags som landskapsmotivet.

Publisert i anledning Ingeborg Stanas utstilling "Senere ble alt annerledes" på Hordaland Kunstsenter i Bergen.

Read more